Šeštadienis, 3 gruodžio

Tai geriausias patiekalas, kurį galite patiekti per Padėkos dieną.

Kalbant apie kultinius Padėkos dienos patiekalus, įdaras greičiausiai yra antrasis patiekalas po kalakuto, kuris dažniausiai patenka ant pietų stalo. Ar jį vadinsite faršu, ar padažu, ar gaminsite jį kalakuto viduje, ar kaip atskirą troškinį, paprastai priklauso nuo asmeninės šeimos tradicijos – tai kolektyvinė tradicija, kuri jau šimtus metų yra šventės dalis.

„Paprastai pripažįstama, kad Padėkos dienos šventė Amerikoje glaudžiai susijusi su keptu kalakutu ir faršu yra XIX a. pradžios reiškinys”, – sakė Paula J. Johnson, Smitsono instituto Nacionalinio Amerikos istorijos muziejaus Vašingtone maisto istorijos kuratorė.

Anties kepsnys su keptomis daržovėmis, rudens teminis valgis.
Šiemet kalakutų kainos kyla – štai kaip surengti nebrangią Padėkos dieną
Gyvūno faršo ir kepimo su kita mėsa, duona ar daržovėmis koncepcija į kulinarijos istoriją įėjo bent jau nuo romėnų laikų. Tačiau, kaip paaiškino Johnson, būtent moterų žurnalo redaktorė Sarah Josepha Hale buvo „svarbiausia, kad Padėkos dienos šventė būtų suvienyta ir išpopuliarinta su meniu, kuriame buvo kalakutas ir faršas”.

Džonson pažymėjo, kad 1827 m. Halė pradėjo kampaniją, kad Padėkos diena būtų paskelbta nacionaline švente, ir „darė įtaką ir formavo idėjas apie tinkamo Padėkos dienos renginio sudedamąsias dalis ir ingredientus”, vaizdžiai aprašydama tai, ką dabar laikome tradiciniu maistu, savo romane „Nortvudas”: Naujosios Anglijos pasakojimas”. „Iki 1840-ųjų, – sakė Džonsonas, – meniu „kalakutas, faršas, skvošas ir pyragas” buvo standartas.”

Nors Halės idealios Padėkos dienos vakarienės vizijoje įdaras buvo gaminamas paukščio viduje, dabar daugelis virėjų renkasi jį kepti atskirai. (Jei ketinate kepti kalakuto viduje, pagal USDA maisto saugos rekomendacijas faršo vidaus temperatūra turi būti 165 laipsniai pagal Farenheitą, kad būtų sunaikintos visos potencialiai pavojingos bakterijos, galinčios iš mėsos patekti į faršą). Man labiau patinka gaminti įdarą ne paukščio išorėje ir netgi iškepti jį iš anksto, kad Padėkos dienos proga nereikėtų atlikti dar vieno dalyko. Kol kalakutas ilsisi, jo užtenka pašildyti orkaitėje.

Pagal lengvireceptai.lt/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *